Stopmotion 8/3: Cứu tinh mùa dịch

Stopmotion 8/3: Cứu tinh mùa dịch

Full article in English on Behance click here

Một món quà nhỏ của ba studio (cũng nhỏ) cùng ở Sài Gòn gửi tặng cho những người bà nội-ngoại nhân dịp Quốc tế phụ nữ 8/3. Lumina Gallery x 1184 studio x Not Yet Famous. Còn rất nhiều sai sót trong phim, nhưng sau 120 giờ làm việc với stop motion, thì tụi mình cũng học thêm được nhiều điều thú vị lắm.

Credit*

Screenplay Vuong Nguyen Co-directors Tuan Tran, Phung Tieu (Not-yet) Director Vuong Nguyen Producer Phung Tieu, Vuong Nguyen Director of Photography Tuan Tran Photographer Tuan Tran Retouch Tuan Tran Assistant Nghia Huynh, Nhi Pham, Kei Nguyen Storyboard Vuong Nguyen Copywriter Vy Nguyen Production Designer Vuong Nguyen, Phung Tieu Set Designer Vuong Nguyen, Phung Tieu Lighting Tuan Tran, Nghia Huynh Editor Tuan Tran, Vuong Nguyen Character Designer Phung Tieu, Vuong Nguyen Costume Designer Phung Tieu, Nhi Pham Music Premium Beat Sound Designer Vuong Nguyen Sound talent Phung Tieu Special thanks Tidu

* Crew đông mà trùng tên nhau nhiều lắm, được cái hay thích đẩy độ khó lên cao.

Mọi chuyện bắt đầu từ một project phim stop motion mà tụi mình vì một vài lý do nào đó đã không thực hiện được. Kể từ đó, tụi mình bắt đầu chờ đợi một cơ hội để có thể làm một project stop motion thực sự. Rồi Tuấn, bạn photographer đã thả một đoạn stop motion đơn giản bằng giấy, góc chụp top shot vào group chat. Thế là, team bắt đầu suy nghĩ để làm-gì-đó trong dịp 8/3 sắp đến.

Shooting board vừa là timing board để căn frame và căn thời lượng cho từng phân đoạn.

STB-01-01

Và cái-gì-đó đã đến trong chiếc script thứ hai, một video ngắn dưới 1 phút để cảm ơn các bà nội, bà ngoại, đã lặng lẽ chăm sóc con cái, trông coi nhà cửa để chúng ta yên tâm đi làm trong mùa dịch Corona.

STB_screenshot-01

Họp tiền sản xuất

Sau khi có script và plan các phân cảnh, xa, gần, cận từ đó chọn tỉ lệ cho set, từ đó tính ra tỉ lệ và độ chi tiết trên mặt mũi, quần áo cần thiết cho nhân vật. Ngoài ra còn plan về thiết bị sẽ sử dụng, máy gì, tiêu cự lens thế nào, có dùng thiết bị đặc biệt để tạo hiệu ứng đặc biệt được không, hiệu ứng đó có giúp câu chuyện được sáng tỏ hơn không, có kiếm được thiết bị cho phân cảnh đó hay không, nếu không thì phải quay lại chỉnh sửa khung hình, cách dựng khả thi với tình hình thực tế. Tụi mình muốn dùng thử cây Laowa Probe lens macro 24mm dị hợm thần thánh, nhưng tính ra lại không có đủ budget. Ngoài ra còn bàn về logistic, dựng set ở đâu, chuẩn bị vật tư gì, chụp trong bao lâu, ai làm gì, khi nào phải xong… Đó là một buổi sáng cuối tuần nắng đẹp ở quán cà-phê đường sách khu Công xã Paris.

Light test

Thực sự tan chảy khi thấy những đứa con của mình xuất hiện trong khung hình. Mọi thứ tuy chỉ mới là nháp thôi, nhưng bao nhiêu mệt mỏi, đau lưng, mờ mắt sau hàng chục tiếng đồng hồ bỗng dưng biến mất 🔥. Nó cũng hạnh phúc tương tự như lúc thấy artwork mình chui ra từ cái máy in hôi rình mùi mực, cho dù là in hư nhưng vẫn thấy nó đẹp (bịnh này chắc phổ biến).

Web

Processed with VSCO with au1 preset

Tạo hình nhân vật

Tiếp đến là phần tạo hình nhân vật và dựng set. Crew tụi mình chỉ có hai người nên phải chạy cùng lúc nhiều việc để cho kịp ngày bấm máy đã ấn định. Vừa làm các project hằng ngày vừa tạo hình, dựng set quả là mau đuối, nhưng kì thực, càng làm lại càng thấy vui, vì được làm những thứ mình thích, mới mẻ và đầy rẫy thử thách.

selected_behind the scene

Con đồ chơi Stikbot nó đã nằm trong đầu mình từ lúc tụi mình bị hụt project phim stop motion kia, lần này thì mình thử thật. Kiếm một con về và bắt đầu độ tay, chân, mặt mũi cho nó. Cực kì ưng bàn tay, mình làm theo một tip tỉa nui ravioli trên kênh 5-minutes-craft. Tiếp đến là Phụng bắt đầu may đồ cho hai diễn viên đầu tiên.

Sau buổi light test ở 1184 studio của Tuấn, tụi mình đã thay đổi nhân vật, thử sử dụng khung xương bằng kẽm như Tiểu Dung bên Tudi workshop đã gợi ý, tận tình gửi video hướng dẫn 🙌. Đến trước giờ G vài tiếng, tụi mình đã xong set 4 nhân vật.

Trang phục có lẽ là phần ngốn nhiều thời gian nhất trong khâu tạo hình nhân vật, vì quần áo nhân vật size này không hề có sẵn. Nên tất cả quần áo đều được may tay từ nhiều loại vải vụn khác nhau.

selected_behind the scene

Dựng set

Như mình nói ở trên, làm song song tạo hình nhân vật và dựng set, sao cho nhân vật có thể diễn trong đó và khi lên hình thì tỉ lệ nhân vật phù hợp với set. Tụi mình góp nhặt set từ nhiều bộ nhà búp bê sưu tập được từ nhiều hãng, rồi về độ chế thêm cửa nẻo, chà nhám, cắt cúp, sơn tút lại cho hợp với bối cảnh. Lựa màu, phối màu đồ đạc, tường, nền, quần áo nhân vật, nội thất với nhau cũng phải nghĩ đến. Tụi mình có tới 2 art nên chuyện màu mè quyết định cũng nhanh gọn lẹ.

Khi tìm được set nội thất nhà Việt Nam, tụi mình vui lắm, như nhặt được vàng. Set đóng vai trò quan trọng trong bối cảnh phim, tạo được sự gần gũi với người xem.

Bấm máy

Đời vốn không như mơ, lúc nào cũng vậy.  Lên tới studio, vẫn phải extend thêm không gian cho ống kính, thế là cả crew nhanh chóng ‘xử lý tính huống’ khó rất nhẹ nhàng. Sau 3 tiếng đồ on set, tụi mình đã xong cảnh đầu tiên trong số 20 cảnh trong board.

Web

Web

Web

Web

Web

ezgif.com-optimize

Web

Web

Mỗi lần xong một frame, phải dời đồ, chỉnh thế tay chân nhân vật làm chuyển động, nó giống như một cuộc vật-lộn-tinh-tế của các múi cơ. Tay tụi mình quá mập để cả hai người cùng lúc chỉnh, nên phải luân phiên chờ theo lượt, và quy định ai sẽ có nhiệm vụ chỉnh thứ gì.

Web

Web

Web

Đây là diễn viên đóng thế, không phải Coronavirus thật nhé. Diễn viên rảnh nhất trên set, thoại mỗi hai chữ mà hay quên.

Web

ezgif.com-optimize (2)

Web

new-01

Đến diễn viên ba (nhìn như Bong Joon Ho hồi trẻ) cũng stress, trốn vào rổ một mình rồi khóc thút thít.

Web

Em bé trong vai em bé thì diễn pro lắm, đang đọc Sài Gòn năm ấy mà đạo diễn kêu khóc là bỏ sách xuống rồi ‘khóc một dòng sông’, một shot ăn luôn.

Web

Thần thái bà thì đỉnh rồi, nghe đâu vì nhận lời đóng phim này nên bà đã từ chối vào vai Wonder Woman trong 1984.

Web

ezgif.com-video-to-gif

Ánh sáng là một phần rất quan trọng trong phim, trong cảnh nó đóng vai trò kể chuyện, làm cho cảnh bà bước vào nhà như đem theo một nguồn năng lượng tốt đẹp làm sáng bừng cả không gian.

Nhạc nền của cảnh này cũng hỗ trợ cho hiệu ứng sáng bừng ấy. Đây là một trong những cảnh mình thích nhất trong phim.

Web

Quậy quá, ngồi không yên và cái kết.

Web

Web

Lần sau tụi mình sẽ làm tốt hơn và nhiều hơn nữa, chỉ tưởng tượng cảnh được làm với các crew stopmotion, mô hình chuyên nghiệp cùng chung chí hướng là tui thấy mê rồi.

ezgif.com-optimize (3)

Processed with VSCO with c6 preset

Đa Kao, Sài Gòn, 6.3.2020

Diana Sensi short serie

Diana Sensi short serie

Diana_looks 2_2.1.1_opt2 cop22

A few months back, we got a call from Dentsu One for a video production, a 10 second serie video for Diana’s latest product: Diana Sensi short for night time. The idea is quite interesting and the ending line is a well wrap-up – Vùng bất biến giữa đêm dài vạn biến, initial translation is, ‘a stable zone for an unstable night’ – pardon for our clumsy translation.

Advertiser: Diana Vietnam, Unicharm
Agency: Dentsu One
Art director: Vien Tran
Copy writer: Anh Thao Lam
Account team: Linh Le, Tram Nguyen
Production house : Lumina Gallery
Post house: Color Holic
CGI: Lumina Gallery
Director: Viet Ngan Nguyen
DOP:  LuB Nguyen
1st AD: Nhan Nguyen
Props master: Truong Linh ‘Gau’ Phan
Voice Producer: San Tran
EP/Producer: Graya Tieu, Vuong Nguyen
Line Producer: Kei Nguyen, Phuong Linh Kieu
PH Art Director: Vuong Nguyen

 

Director cut’s and WIP CGI of video #1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Clip #2 | Clip #3

colorgrading_diana.jpg

70050174_2259563820807469_1784492515588571136_n (1) copy-2.jpg

DIANA_3_7_I.Still copy-s.jpg

The CGI play an important role to demonstrate the ‘accidental disasters’ occurred during the night time, a subtle way yet visually interesting way to describe woman’s problems without say it out loud.

ezgif.com-optimize (18).gif

ezgif.com-optimize (11)

ezgif.com-optimize (12)

Sometimes, we have to use other classic way to create special effect on set: flicking lights and man power – to shake off the stuffs.

ezgif.com-optimize (14)

Behind the scene pics of Lumina Gallery crew on shooting day. Thanks to everyone efforts, we wrapped up on time – to be exact 30 mins sooner.

Processed with VSCO with c3 preset

Processed with VSCO with c3 preset

Processed with VSCO with c3 preset

A446E2E8-39F1-4947-81D0-CB339D566DB7-s.jpg

Processed with VSCO with c3 preset

Processed with VSCO with c3 preset

Processed with VSCO with c3 preset

004D4375-7706-4360-99E7-84D4A652C7F1-s2.jpg

 

Vinamilk Organic Gold

Vinamilk Organic Gold

The original board was not come from us but the other team, the previous creative team. And somebody said during the production trip: people should appreciate the work of others. I find out that is mean not only respect others but also respect yourself.

Credits
Advertiser: Vinamilk
Agency: Ogilvy
ACD: Nhat Linh Pham, Vuong Nguyen
Copywriter: Hai Dao, Nhu Pham, Ha Cao
Art Director: Ngoc Anh Thu, Vuong Nguyen
Visualiser: Tuan, Oanh
Composer: Lex Vu
Agency producer: Tuan Lam, Mai Tran, The producer team
Production house: Fatman
EP: Lili Pham
Line Producer: Chớp TN
Director: Casso
DOP: John, Fatman
Post & CGI house: The Frank Barton Company
Business Partner: Lan Anh Tran
Account team: My Ngoc Dang, Thieu Mai Tran, Anh Nguyen, Nghia Vu, Tue Tran
Traffic: Thuy Vu

We try to handle this with care, although all the crazy schedules, catch-ups, con-calls, jet lag, work-hour difference.

I myself learn to overcome challenges that I’ve never bang my head on before – everyday.

May be I am not the type of result-based person, of course I always aiming for a great result, but I do enjoy the making part of it. The experience of each project is priceless.

For this film, ‘It’s a wrap’ is a beginning. Fortunately, we have friends to help us out.

Vinamilk Power

Vinamilk Power

Not anyone like sport. Sport is sweating, sport is painful, sport is time consuming. But once you hooked to it, there is no longer just ‘sport’. There is a lifestyle, a positive attitude and a source of joy.

Vinamilk Power is encouraging, backing you up, just go out and do sport. That’s the spirit of the film.

Advertiser: Vinamilk
Agency: Ogilvy
Associate Creative Director: Vuong Nguyen, Nghia Do
Copywriter: Quyen Do, Manh Tien
Art Director: Vuong Nguyen, Anh Thu
Visualiser: BRO group, BT Studio
Stillomatic: Dai Nguyen
Music Composer: Lex Vu
Production House: RenderMi
Line Production: 116 Pictures
Film Director: Justin Woon
EP: Aw, Vie
Post Producer: Nick
Post House: Zealot, Digital Magic, BKK
Producer: Mai Tran, Tuan Lam, Vu Nguyen – The Producer Team
Business Director: Lan Anh Tran
Account: Trinh Cao, Nhan Tran, Son Truong, Minh Duc Vo, Gia Tue Tran
Traffic Manager: Thuy Vu

This is also the first time I capture things that happening on set with my camera, I mean, a REAL ’35mm’ digital camera.

A mini documentary that shine a light to the people always stay ‘behind the scene’, in silence, relentless making the film bit by bit.

showcase_power

Hats off to Justin, the forty-year-old director, carrying 25kg equipment on his shoulder on set 3 days in a row, like a real-life iron man. He was also dived in the pool to film the swimming scenes (wigs off).

showcase_power

showcase_power

C2 black tea

C2 black tea

Advertiser: URC Vietnam
Agency: Leo Burnett Vietnam
ECD: Paolo Garcia
Creative Director: Jeremy Lim
Associate Creative Director: Vy Nguyen, Alex Huynh
Art Director: BaoHan Nguyen
Copywriter: Vy Nguyen
Production House: Prodigious
Post House: Revolution
Film Director: Timur
Producer: To be updated
Account: Tesa Alba, Tu Linh

WebWebWeb

ezgif.com-optimize (10)

Web

 

Vinamilk Black rice Yogurt

Vinamilk Black rice Yogurt

Black rice yogurt, a favorite dessert of people in Northern Vietnam now available on the shelves nation wide.

The highlighted (and fun) part of the film is the black rice and yogurt sequence. We did real shoot with a food experienced crew and bunch of black rice in order to capture the beauty of randomness.

Advertiser: Vinamilk
Agency: Ogilvy
Associate Creative Director: Vuong Nguyen
Copywriter: Nhu Pham, Phuong Anh Tran
Art Director: Vuong Nguyen
Visualiser: BT Studio
Animator: Dai Nguyen
Music Composer: Lex Vu
Production House: Laughing Buddha
EP: Malcom
Post House: Veative BKK
Film Director: Jacek
Producer: Mai Tran, Tuan Lam, Nghia Vu, Vu Nguyen, The Producer Team
Business Director: Lan Anh Tran
Account: My Ngoc Dang, Thieu Mai Bui

Ridielac_showcase-02.jpgWebWebezgif.com-optimize (5)

Shot after shot, time after time, the imperfection here and there blending with perfection, some missing moments, some technical issues showed up and solved… The whole process required a great deal of time and patience of the team, the client, the creative.

At the end of the day, it’s worth it. Special thanks to everyone that have been involved.

Thing that I remembered the most is the moment at the offline presentation at client’s office. The first time ever I saw a lots of marketers waiting in excite to see the offline cuts. There was not enough chairs for everyone, some sitting some standing patiently.

After watched a few times, they all started to applause. That is the moment – I believed, not only me, but everyone from director, producer to accounts in the room will never forget. A big congrats to us.

Web

Like usual, the film is just the tip of the iceberg. The final result of a long working process, from concept to execution :).

Nepcam_showcase-01.jpg

be debut: another cut

be debut: another cut

In mid-end of 2018, we have a chance to work with be – a very new and ambition, local developed sharing-transportation app for Vietnam. Similar with how Uber or Grab did but backed with local users customized functions and latest technology.

* This edit is a non-commercial purpose cut for personal portfolio. Please don’t repost without inform. Music: Big Titanium from PremiumBeat.com

Thanks to Echo – the production house and the crew that very supportive and inspire us all during the process of making the film.
production: Echo films
director: Kei Nguyen
creative direction & art director: Vuong Nguyen
copywriter: Vy Nguyen
DOP/camera man:
producer: Phuong Nguyen, My Phung
credits will be updated.
The official 15s spot at be’s Facebook fanpage

Print

Within a day, we moved through over ten Saigon’s distinctive locations in order to capture the dynamic, youthfulness of the city landscape from early morning to night fall.

Print Print

ezgif.com-optimize (3)

And be’s presence is the thread that connecting all the film together.

Print

ezgif.com-optimize (2)

Hai Chau animated film

Hai Chau animated film

layout-08

In the middle of September, we got invited in an interesting animated short film project for Hai Chau – the famous heritage confectionary manufacturer in Northern Vietnam founded in 1965. They want a film that can reflect Vietnamese traditions and introduce some of their “best-seller” confectionary brands.

Then we decided to retold the most famous Vietnamese folk stories under art direction inspired from water puppet.

We quickly formed a production team of young, talented and crazy ones.
Client Hai Chau Confectionary
Production house Tree Entertaiment
Creative Direction Vuong Nguyen, Kei Nguyen, Tong Tran, Vy Nguyen
Director Kei Nguyen
Art Director Vuong Nguyen
Copywriter Tram Tran, Vy Nguyen
Animator Tu Nguyen, Ba Nhuan Nguyen
Head of illustrator Tu Nguyen
Illustrator Nguyen Khanh Chi, Tran Gia Khang
Producer Nguyen Kei
Line producer Du Yên
layout-04
When I write this case study, I suddenly realize ‘Really? We did that amount of works within THAT amount of time?’.

And yes, a cliché quote says ‘It always seems impossible until it’s done’. It’s still true, time after time. I agreed.

layout 2-02

layout

layout

layout

layout 2-03

layout-07.jpgTo add in dramatic feel like a typical water puppet stage, we created two pattern of wave to demonstrate calm, peaceful, versus rage, war, chaos scenes.

wave-02.jpg

The team has been put all the efforts in order to create the look and feel of a typical water puppet show. From traditional folk music, look and feel of the stage to movement of elements put together.

Every scene is a painting, animated. And honestly, I thrilled whenever hearing the opening music.

ezgif.com-optimize (8)

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

I recall the technic when the puppet artists used gasoline or sort of flammable oil to create the burning or dragon breathing flame scene on water surface. I think they are very clever, gasoline and oil lighter than ưater; so it will be floating on top of water and burning until run out.

This effect still impressed me ‘til today.

ezgif.com-optimize (7)

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

ezgif.com-optimize (10)

Processed with VSCO with hb2 preset

layout 2-01

Bonus the hand sketching storyboard of the very first concept: ‘The Odyssey of the Elder Princess’ which has been postponed due to personal opinions. But we quite like the story, the thoughts and the art direction.

I put it here to remember how passionate and how hard we pushed it forward. 

IMG_1731.PNG

ezgif.com-optimize (9)

Vinamilk Ridielac

Vinamilk Ridielac

Remember when you was a little boy or girl, when there are nothing on Earth can make you feel interested in, or excited about, Mom is always the one who creatively grab your attention with her never-the-same tricks.

Then imagine, she supported by useful and cheerful imaginary friends came from the Ridielac box. How about a circus? Yes, A Circus! And we has a TV-commercial.

Advertiser: Vinamilk
Agency: Ogilvy
Associate Creative Director: Vuong Nguyen, Nghia Do
Copywriter: Tien Manh, Nghia Do
Art Director: Vuong Nguyen
Visualiser: BRO group, Tran Le, BT Studio
Animator: One Pro
Composer: Lex Vu
Production House: Fatman Films
Post House: The Post Bangkok
CGI: Spice Shop
Film Director: Tim Denton
Photographer: Eric Huynh, Gbox
Producer: Tuan Lam, Nghia Vu, Vu Nguyen
Business Director: Lan Anh Tran
Account: Kieu Trinh Cao, Nhan Tran
Traffic: Hai Au

We worked with CGI team to create character from scratch. The process has been started before the film actually rolling, then composing the draft models on the offline. Then continue to fine tune details further, a lots amount of works. .

The CGI part took about 70% of the film, it is mean a lots of work to everyone, especially the CGI, director and producers. Thanks to the talented people we had on board, fortunately.

Ridielac_showcase-10

Ridielac_showcase-12

Ridielac_showcase-13

ezgif.com-video-to-gif (1)

The day after film shooting, we did key visual shooting at Gbox with Eric Huynh as photographer.

The DI team has did a great work to compose the final models from POST Bangkok into the still images.

Ridielac_showcase-09.jpg

Dutchlady Cao Khoẻ Plus

Dutchlady Cao Khoẻ Plus

 

Agency: Leo Burnett Vietnam
ECD: Paolo Garcia
CD: Marge Albito
ACD: Vy Nguyen
Copywriter: Nhu Khanh Chi
Snr Art: Abisänts Santillan
Group AD: Hieu Nguyen
AD: Hue Chu
SAE: Quynh Nhu Le
Production house: May Production
EP: Tony Nguyen
Producers: Kate Nguyen, Trang Nguyen, Phuong Nguyen.

DL_screenshot-02DL_screenshot-03DL_screenshot-04DL_screenshot-05DL_screenshot-01

Saigon rising

Saigon rising

Processed with VSCO with c1 preset

In early 2018, I had a chance to cooperate with BT Studio in a short film project of Alpha King real estate corporation. The film is about Saigon, my city, where I was born and raised. We worked with Brandon Li, an American-Asia origin director, who well-known with Hong Kong Strong travel film. We hoped, he would glorify Saigon as good as he did with Hong Kong.

The version posted here has been color corrected and graded a bit, and added in the street vendor’s cries sound – which is one of Saigon’s distinction, to complete, to deliver the vision we had at the beginning.

Advertiser: Alpha King
Agency & Production house: BT Studio
PM / EP: Thanh Phan
Dir / DOP / Editor: Brandon Li
Creative / Art Director: Vuong Nguyen
Producer: Nguyet Cam
AD: Kant Nguyen
Assistant: Tí Hon
Location Manager: Dan Nguyen
Flycam: Phan Duc Tho
Music: MaxLL
Motion: Luong Huynh

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

 

Vinamilk Probi

Vinamilk Probi

The idea came from a common behavior of family life: whenever a family member get a cold, seem like the holiday trip is in ‘danger’ and may be it will not gonna be happen. So stay healthy.

Advertiser: Vinamilk
Agency: Ogilvy
Associate Creative Director: Vuong Nguyen
Copywriter: Truc Quynh Le, Tien Manh
Art Director: Long Cao, Vuong Nguyen
Visualiser: Tuan, Oanh of BRO group
Animator: One Pro
Composer: Lex Vu
Production House: Fabbo
Post House: Spice Shop
Film Director: Khun Nak
Producer: Tuan Lam, Mim, Vu Nguyen
Business Director: Lan Anh Tran
Account: Kieu Trinh Cao, Ly Quach

scene_setprobi2probi_3

There is a Vietnamese proverb to sum this up – ‘Một con ngựa đau cả tàu bỏ cỏ’.

In order to capture the liveliness and natural of morning lighting, we have to set up in advance  outdoor scenes very early in the morning. When finished all the outdoor takes, we moved to nearby location for indoor takes where the sets have been set up by the other team.

Processed with VSCO with hb2 presetmonitor

WIP for online session.

comment_board

The following day, another production team led by photographer prepared everything for the key visual shooting session.

Processed with VSCO with a5 preset

Vinamilk Walnut soymilk

Vinamilk Walnut soymilk

TV commercial for launching brand new  product on the market from Vietnam’s largest dairy manufacturer, soy milk mixed with walnut.

Without the support of many enthusiastic and talented people, we might be not finished a huge amount of work within short periods of time.

Advertiser: Vinamilk
Agency: Ogilvy
Associate Creative Director: Vuong Nguyen
Copywriter: Truc Quynh Le, Nhu Pham
Art Director: Vuong Nguyen
Visualiser: Tran Le, Giang Nguyen
Animator: Dai Nguyen
Composer: Lex Vu
Production House: Superfine Film, BKK
Post House: Timelapse
Film Director: Chieng
Producer: Tuan Lam, Film, Vu Nguyen
Business Director: Lan Anh Tran
Account: Mai Thieu, Ngoc My, Thanh Mai Tran, Nhi Dinh

02134

Notes for WIP CGI.

layout_x8 comment note.jpg

Original storyboard.

stoyboard.jpg

The shooting day

Omo Matic Bền màu

Omo Matic Bền màu

The ad series that cleverly customized for new 6-seconds format ad of Facebook and Youtube. To deliver the product benefit through mild humor vignettes: Love fades, color don’t.

Phim quảng cáo format 6 giây của Omo Vietnam nhằm truyền tải thông điệp ‘tình có thể nhạt, nhưng màu không phai’. Trong đó feature sản phẩm Omo Matic Bền đẹp mới với công thức được tối ưu hoá bảo vệ màu quần áo lâu phai sau 100 lần giặt.

Client: Unilvever / OMO Vietnam

Agency: Ogilvy
CD: Tien Bac
ACD/AD: Vuong Nguyen, Sa Nguyen
Copywriter: Tien Bac, Ngoc Do
Account team: Trang Mai ‘Jessie’, Van An
Producer: Susan Truong
Production: Plan A
EP: Angel Uyen Nguyen Lorenc
Line Producer: Ngân Nguyễn
Director: Max
DOP: Ray
Art Director: Folsa
Post: Pixel Garden


OMO_showcase-02OMO_showcase-03OMO_showcase-01omo-01.jpg

… bonus chùm sketch các idea tưng-tưng khác trong lúc nghĩ riêng hoặc brainstorm nhóm 😳

#samesameBUDdifferent

#samesameBUDdifferent

f7713038509599.576773ea1963d8d480d38509599.5767738b04bf8(1)

Agency: Phibious
Creative Direction: Vuong Nguyen, Loi Ho, Livio, Dalischa de Kok
Art Direction: Vuong Nguyen
Copywriter: Vuong Nguyen, Loi Ho
Production House: 8 Studio (former of PlanA)
Director: La Dzung
DOP: Hoang Chaizee
Executive Producer: Angel Uyen Nguyen
Producer: Lory Oggia
Producer assitants: Thụy Phương, Lani Linh Vu, Nguyet Thai
Account team: Jon Wong, Kiet Pham

The funny thing is a lots of people believed this campaign, especially the tagline #samesameBUDdifferent was adapted from regional or global.

No, it written here, by us. #Proud

Budweiser #samesameBUDdifferent official video from Vuong Nguyen on Vimeo.

cd04ee38509599.5764214bcb3ad

f3163e38509599.5764214bca890

4a95a338509599.5764214bcb877

05cb0938509599.576426f37c1f1

27e1dc38509599.5764214bcad58

14226e38509599.5764214bca205

#samesameBUDdifferent Manifesto | Director’s cut from Vuong Nguyen on Vimeo.

The campaign reached 33 millions on social media. The manifesto become #2 most watched video of Budweiser with 2,5 million view on first week. And the youngsters started parody the Budweiser’s stars with hashtag #samesameBUDdifferent everywhere.

 

0c55b838509599.5767c7d447e6f

I shoot, I film project

I shoot, I film project

Chuyện của Hẻm

It’s been 3 months since I started my freelance life. Not bad actually. Since I am still a creative – to keep the creativity alive and thrive I need to create something and ship it.

Then I came up with a short film series about Hẻm (aka alley ways), later, it’s about what I felt interested in daily life, during travel on bike…etc.

I filmed quite a lots in 2-3 weeks, I quickly edit them right after finish filming, to form it, to capture the feeling before it gone into 45 – 60 or few minutes long. I spent the whole night to edit with iMovies then Adobe Premiere Pro CC (my first time, actually) – I learnt from Youtube and kind people’s blogs.

8313b552258457.590caed37b274WebProcessed with VSCO with c1 presetthumbnail-chuyen cua hemProcessed with VSCO with g3 preset

 

I don’t know how far it will go. But I like to experiment.

I wouldn’t hope you like it, but I hope the project can inspire creative people to keep going and making things happen. Because, when we stop produce or create things, we will get bored and no more ideas come.

Better keep that nightmare away.

See my Chuyện của Hẻm – story of alleys Youtube channel

Processed with VSCO with c1 presetProcessed with VSCO with hb1 preset

Fristi back to school promo

Fristi back to school promo

Our Marvel-comic style back to school promo became #5 most viewed video (until now) on Dutch Lady Vietnam Youtube channel with over 9.7 million views. Marvelous number!

Hail Viewers!

Fristi – back to school promo from Vuong Nguyen on Vimeo.

Collaborate with the production team, CG / animation team and agency to build up the shooting board, props, PPM deck and post production supervising.

Client : Dutchlady Vietnam
Agency : Leo Burnett
Production house  : Hasaibro
Director  : Duc Nguyen
Producer : Viet Duong
Art Director : Vuong Nguyen

 

Screen Shot 2018-04-02 at 11.11.08 PM.png
Samsung 2020

Samsung 2020

In December 2015, Samsung Vietnam launched an interesting contest, all start with a simple question ‘what is the future?’. The contestants have to answer that question in their own way, their own imagination and vision. The most liked and voted ideas will be visualised by illustrators and featured in the final short film.

See the whole ideas at tuonglaila.com – the website may went offline.

Client: Samsung Vietnam
Agency: The Purpose Group
Production house: Tree Entertaiment

Vuong Nguyen, Thien Ngan Nguyen Creative Direction
Kei Nguyen Director
Vũ Tuấn Anh, Bae Wiu Lum: Concept artist
Vuong Nguyen, Kei Nguyen: Art Director
Thien Ngan Nguyen, Vuong Nguyen: Copywriter
Vũ Tuấn Anh, Bae Wiu Lum, Đức Lương, Ngiêm Nguyễn: Illustrator
Tuấn Jerry: Animator
Duyên Hà: Account Executive
Tân Trịnh: Project Secretary
 __

6d99c933503263.56c8442f96217

246c5333503263.56c8442f950b2

e31c8f33503263.56c8442f93f95

11745133503263.56added983004fc1d1233503263.56aee5365ae1b

55901d33503263.56c8560d6caa2

60dfea33503263.56c8560d6b754

ed92f333503263.56c8560d695f8

bc834333503263.56c8560d681d1

e71c1733503263.56c8560d6a701

c0049133503263.56d068eb99438

The talented team of director, illustrators, animators of Tree Entertaiment are breaking down the scenes.

8637b233503263.56d068eb9a891

9ab4a533503263.56addb1bd40c3

3d2c6f33503263.56addb1bcd288

d8a34333503263.56addb1bcc13a

c4a8d333503263.56addb1bd2c31

c7025f33503263.56addb1bd1a86

fad65233503263.56c8442f92d69

761d4433503263.56addb1bc9cdf